verslag over kunstanalyse
De sterrenwacht is een schilderij van van Gogh die gemaakt is in het jaar 1889 in het plaatsje Saint Rémy.
Dit schilderij is het eerste schilderij die ik ken en daarom heeft het een bijzondere werking op mij, de vormen en de lucht zijn heel mooi verwerkt. Als je het schilderij niet kent of niks van kunst weet weet je wel al dat dit een meesterwerk is met vele kunst soorten in zich. Ik heb dit schilderij ooit in het van Gogh museum zien hangen toen ik een dag daar heen ging, het schilderij had een bijzondere werking op mij toen ik hem in het echt zag. Andere schilderijen waren ook prachtig maar deze sprong er wel echt uit.
Op het schilderij is een nachtelijke sterrenhemel te zien die tot mijn verbazing overdag is geschilderd, men zegt dat hij het uit zijn gedachten wilde schilderen. Het is turbulente sterrenhemel waarin het lijkt alsof de sterren en de zon lijken te exploderen. Je ziet ook veel ronde vormen terug in het schilderij die een golvend en draaiend patroon aanhouden van geplaatste penseelstreken. Hij vergroot de sterren en de wind door de doorrollende schildersoord en daar gaat ook je aandacht naar uit.
Het mooie aan dit schilderij is het verschil in verhelderende en verdonkerde van de kleuren waardoor er meer diepte ontstaat in het schilderij. Het is een erg organisch of levendig schilderij, behalve het dorp dat wat hoekiger is dan de rest. Hierdoor is het vorm contrast organisch-hoekig ontstaan. In dit schilderij is veel overlapping gebruikt bij de bergen huisjes en lucht. Het is ook een beetje realistisch schilderij omdat er gebruik is gemaakt van verkleining, bijvoorbeeld bij de huisjes in het dorp is dat goed te zien. De voorste huisjes zijn veel groter dan de andere huisjes die achterin zitten. Als je ook naar dit schilderij kijkt heb je het gevoel alsof je zelf op die plek zou kunnen staan, dat komt door het goede gebruik van de kleine streepjes om het er toch beter uit te laten zien.
Van Gogh heeft dit wek een heel erg duidelijk repoussoir gemaakt, namelijk de boom. ook heeft dit schilderij een coulissen werking, dit zie je weer terug in de bergen.

Verslag workshop
Ik heb samen met jelle een workshop gegeven over zelfverdediging. Ik heb veel informatie gezocht op het internet en dat vertelt in de klas voor 5 min lang, daarna heb ik samen met jelle de klas simpele praktische oefeningen laten doen. De klas deed hier goed aan mee en ik vond het daarom best goed gaan. Ik heb wel te veel tekst gebruikt om te vertellen waardoor ik best veel moest oplezen en dat was wel jammer. Het praktische deel hadden we misschien iets beter moeten voorbereiden, al ging dat nu niet slecht hadden we eventueel iets meer context kunnen geven bij de oefeningen. De volgende keer ga ik me beter voorbereiden om mijn presentatie beter uit me hoofd te leren, ik ga ook een dia voorstelling maken om het beter te laten lijken. Ik zal het praktische deel meer uitleggen en meer verdiepen in de techniek dan dat ik nu heb gedaan. Het was genoeg voor een workshop maar te weinig voor een echte les.
Verslag impressionisme
Het impressionisme is ontstaan in Frankrijk in de tweede helft van de 19e eeuw. Het begon als een tegendraadse beweging, het was namelijk anders dan de in die tijd geaccepteerde Classisistische Academische kunst. Het impressionisme ontwikkelde zich tot een totaal nieuwe stijl die veel mensen later gingen gebruiken in veel verschillende portretten. Een typerende aspecten van het impressionisme is de gerichtheid op de beleving van een moment, de zogeheten impressie. De fotografie heeft een groot effect gehad op het impressionisme in de vorm van het vastleggen van die momenten. Ineens konden kunstenaars van over de hele wereld een bepaald moment vastleggen en schilderen door middel van impressionisme.
In het impressionisme word veel gebruik gemaakt van snelle zichtbare penseelstreken, minder oog voor detail maar focus op het totaal uitzicht en grote aandacht voor lichtwerking. Er word via de snelle penseelstreken schetsmatige en vage vormen gemaakt. Vaak is de vorm helemaal niet belangrijk maar de kleur wel, hierdoor krijg je vaak een snelle indruk van een afbeelding. Ze willen vaak door veel gebruik te maken van kleur het beeld dat het oog maakt te recreëren. Het beeld dat ze maken is vaak een afbeelding van een landschap, bos of natuurgebied. Het word nooit gebruikt om een verhaal te vertellen of een boodschap te brengen, het zijn meestal gewoon moment opnamen uit een gebied.
Ik heb vond deze opdracht leuk maar ook moeilijk, ik heb geleerd hoe je ui kleine streepjes toch een mooi geheel krijgt die ondanks mijn slechte schilder talent er toch goed uitkomt.


Verslag theater bezoek
Op 30 april in het Zaantheater ben ik naar een voorstelling van Arjen Lubach geweest. In de ruimte van de voorstelling was een decor opgebouwd met een draaitafel en op de achtergrond een soort huizen gemaakt van houten schotten. Het decor had in deze voorstelling weinig effect. hijzelf stond in een normale alledaagse kleding. Tijdens de voorstelling werd er ook optimaal gebruik gemaakt van de aanwezige geluidsartikelen zoals een microfoon en een keyboard. Het was echt met alles samen een stand up comedy. Het leek weinig voorbereid en er was best veel interactie met het publiek.
Er kwamen in deze voorstelling verschillende soorten thema´s. Bijvoorbeeld #metoo, godsdienst en onderwijs. Er kwamen dus veel soorten en ook veel verschillende onderwerpen aan het licht. Dit was best leuk en er werd veel vertelt over zijn persoonlijke verleden en dit werd goed verweven in de gekozen onderwerpen.Het onderwerp over godsdienst blijft mij he meest bij omdat di een best grappig en serieus onderwerp was en hier ging hij ver op in. je merkte dat de voorstelling totaal geen boodschap had, het was namelijk gewoon heel erg leuk om te kijken. Ook werpt hij zijn eigen mening er vaak in en dat was wel leuker voor de onderwerpen. Ook werd er vaak gebruikt gemaakt van niet al te nette woorden en dat was in tegenstrijd met het televisie programma die Arjen heeft waarin wel heel erg op het taalgebruik werd gelet.
Toen ik naar de voorstelling ging had ik weinig verwachtingen, het was eigenlijk leuker dan ik had gedacht doordat het veel met het publiek te maken had en niet zo voorgelezen werd gepresenteerd. Daarom vind ik het een heel erg leuke voorstelling die ik zeker zou aanraden. Er waren veel dingen om door te lachen en het was een zee originele voorstelling, je zou er bij wijze van spreken nog een keer heen kunnen gaan omdat het heel erg werd aangepast op het publiek dat er op dat moment in de zaal aanwezig was. Er werden bijvoorbeeld gevraagd of mensen hetzelfde hadden meegemaakt en stelde ook vragen aan die mensen waar hij dan weer grappig op reageerde met dingen die veel te maken hadden met het onderwerp. Kortom kijken dus.
Maak jouw eigen website met JouwWeb